Wednesday, December 21, 2011

apa itu cinta??


Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya.


Cinta adalah santapan jiwa. Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali.


Cintu adalah buta…cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain.


Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.


Sayang tidak bermaksud cinta. Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. Bangga tidak semestinya cinta. Cinta adalah CINTA .


Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..


Cinta umpama ‘treasure hunt’. Cita cita dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan. Namun di dalam perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Andainya tidak mampu meneruskan, kita akan tersungkur dan hadiah utamanya akan di kebas oang lain. Tetapi tak usahlah kecewa. Walaupun hadiahnya tidak kita perolehi, tetapi keseronokannya kita sudah rasa. Jadi bercintalahsepenuh hati. Namun janganletakkan harapan terlalu tinggi.


Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan.


Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….


Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah.

buat dia

mimpi

semalam aku mimpi sesuatu yg tak di jangka oleh akal pikiran aku
mimpi melihat aku menjadi jenazah dan di mandikan oleh ahli keluarga
terasa sgt damai sewaktu aku dimandikan itu..
terasa seperti ia adalah kenyataan di alam duniawi nie..
adakah masa aku telah hampir tiba..
adakah aku semakin hampir dgn arwah atuk dan pakcu
hmmmm
semua tk tercapai oleh akal pikiran aku 
dan dia juga ada dlm mimpi aku 
dia menjadi slh seorg yg mengangkat keranda jenazah aku
ya allah apakah maksud mimpi ini
adakah dh tiba masanya aku pulang ke pangkuan mu 
andai benar aku redha cuba berikan aku sedikit waktu utk beri kebahagian pada kedua org tua ku
andai benar beri kan aku waktu utk menunaikan impian aku 
utk melihat kedua ibubapa ku menjejak kaki ke tanah suci mu 
dgn hasil titik peluh ku
ya allah..

apa juga keinginan mu akan aku tunai
terlalu byk ujian yg kau berikan pada ku saat ini
sedaya upaya aku tempuh walaupun sukar
insyaallah aku berpegang pada janji yg pernah aku lafaz saat kau berikan nyawa
pada ku sblm aku di lahirkan
semua mengikut perjanji natara manusia dan tuhan
apa yang telah tetapkan di sana dan aku disini aku tunai kan..

terima kasih tuhan